Miten korona on vaikuttanut IT-alan yrityskauppoihin?
22/07/2020
Miten korona on vaikuttanut IT-alan yrityskauppoihin?
Hyvillä yrityksillä on kysyntää

Monet odottivat pandemian alkaessa, että IT-toimialan yrityskauppamarkkinat muuttuvat myyjän markkinoista ostajan markkinoiksi. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, ainakaan vielä. Hyvillä yrityksillä on aina kysyntää.

Kysyntä IT-markkinoilla ei ole vähentynyt. Markkina kasvaa ehkä aiempaa maltillisemmin, mutta viimeiset viisi kuukautta ovat osoittaneet, että riippuvuus tietotekniikasta on kasvanut.

Aiemminkin ”kuumat” alueet, kuten tekoäly, pilviteknologiat, big data ja tietoturva ovat olleet haluttuja ostokohteita globaalisti. Näillä alueilla ei ole ollut nähtävissä kysynnän laskua, ehkä enemmänkin päinvastoin.

Arvostuksissa ei isoja muutoksia

Monista edellä mainituista syistä IT-yritysten arvostuksissa ei ole ollut juurikaan muutoksia. Sen lisäksi sopimusmallit ovat ylläpitäneet yritysten arvoa. Niiden pohjalta tiedetään, että yrityksen liikevaihto ja kannattavuus jatkuu vähintään samanlaisena sopimuskauden loppuun. Tämä helpottaa olennaisesti tulevaisuuden kassavirtojen ennustamista.

Monilla ostajaehdokkailla on rahaa omassa kassassa tai edullisesti tarjolla, joten toiminnan laajentaminen kiinnostaa muutenkin kuin orgaanisen kasvun kautta. Myös pääomasijoittajien rahastoissa on varoja, jotka hakevat hyviä investointikohteita.

Kaikki nämä vaikutukset yhdessä ylläpitävät IT-yritysten arvostusta hyvällä tasolla.

Kappalemääräisesti kauppoja vähemmän

Koronan  vaikutukset ovat kuitenkin näkyneet ja tulevat näkymään tehtyjen kauppojen määrässä. Kauppoja on tehty vähemmän viimeisen viiden kuukauden aikana ja ennusteet loppuvuodelle näyttävät siltä, että 2019 kauppojen määrästä jäädään jälkeen selkeästi globaalilla tasolla.

Miksi kannattaisi toimia nyt?

IT-alan yrityskaupat ovat Suomessa olleet usein kansainvälisiä samoin yritysten oma liiketoiminta. Jos teknologia on toimivaa ja yritys on hyvässä kunnossa, yritykselle löytyy varmasti kiinnostunut ostaja ulkomailta tai kotimaasta. Näistä lähtökohdista arvioiden IT-yrityksen myyminen on edelleen järkevää. Samoin on järkevää kasvattaa ja laajentaa oman teknologiayrityksen toimintaa yrityskaupoilla.

Nyt on hyvä hetki miettiä ja arvioida yrityksen strategiset päämäärät lähivuosille. Tilanne on niin paljon erilainen kuin puoli vuotta sitten, että uudelleenarviointi on välttämätöntä. Ehkä osa liiketoiminnoista ei olekaan enää ydinliiketoimintaa? Ehkä sellaisen liiketoiminnan voisi myydä tai ”sijoittaa uudelleen”? Keskustelemme mielellämme molemmista aiheista kanssanne.

Keskustelemme myös mielellämme siitä, miten yrityksesi voisi parhaiten hyödyntää tilannetta nostaakseen osakkeiden arvoa ja toteuttaakseen strategiaansa. Mikäli keskustelu johtaa mielenkiintoisiin vaihtoehtoihin, niin voimme tehdä vaihtoehdon osalta markkinatutkimuksen ja selvittää kuinka toteutuskelpoinen se olisi.

Poikkeuksellinen tilanne tarjoaa samanaikaisesti monia mahdollisuuksia ja uhkia. Yrityskaupoilla voit vaikuttaa sekä uhkiin että mahdollisuuksiin. Hyödynnä asiantuntemustamme IT-alan yrityskaupoissa ja selvitä, miten saat nykytilanteessa oman yrityksesi arvon kasvamaan.

Jarmo Kuusivuori

Views on acquisitions

ICT M&A during COVID-19 crisis

ICT M&A during COVID-19 crisis

It seems that COVID-19 has impacted the M&A market quite heavily, which is not surprising. The overall number of transactions will drop steeply during 2020. However, the...

Read more
Why do companies make acquisitions?

Why do companies make acquisitions?

According to my experience, there is only one formula for selecting acquisition targets successfully. It is the business strategy: each merger or acquisition must have its...

Read more
Share This